czwartek, 25 lipca 2013

A jak AGREST

Agrest z imbirem to wyśmienite połączenie  !!!!

Smak agrestu jest nam dobrze znany, ale w połączeniu ze świeżym imbirem -nie wszyscy znają.
Warto było żyć kilkadziesiąt lat ,aby poznać ten WYŚMIENITY SMAK.
        Zachęcam do zrobienia nalewki;
Obrany, dojrzały agrest lekko zmiażdżyć i włożyć do słoja.Dodać cukier lub miód oraz laskę wanilii.Świeży
imbir utrzeć na tarce z grubymi oczkami -wsypać do słoja.Zalać wódką i dla wzmocnienia  trochę dodać spirytusu. Szczelnie zamknąć i odstawić na około trzy tygodnie.Po tym czasie przecedzić, przelać do butelek i odstawić na pół roku.

Świeży imbir ma ogromną siłę i wielostronne zastosowanie .Osobiście lubię go pić z kawą, a także robię napój : utarty imbir,sok z cytryny , miód i woda -jest wyśmienity.
   Nalewka agrestowo-imbirowa jest dobrym środkiem wzmacniającym fizycznie i psychicznie.
 Pić oczywiście po jednym łyczku dwa razy dziennie.
A tak po wypiciu nalewki-  " A " -dostaje skrzydeł.... :)

Nie polecam jednak pić za dużo..................................

2 komentarze:

  1. Musi być dobre ale u mnie z agrestem krucho. Może w przyszłym roku...

    OdpowiedzUsuń
  2. Z agrestu jeszcze nie robiłam - ciekawy przepis w przyszłym roku trzeba zrobić !

    OdpowiedzUsuń