Warto było żyć kilkadziesiąt lat ,aby poznać ten WYŚMIENITY SMAK.
Zachęcam do zrobienia nalewki;
Obrany, dojrzały agrest lekko zmiażdżyć i włożyć do słoja.Dodać cukier lub miód oraz laskę wanilii.Świeży
imbir utrzeć na tarce z grubymi oczkami -wsypać do słoja.Zalać wódką i dla wzmocnienia trochę dodać spirytusu. Szczelnie zamknąć i odstawić na około trzy tygodnie.Po tym czasie przecedzić, przelać do butelek i odstawić na pół roku.
Świeży imbir ma ogromną siłę i wielostronne zastosowanie .Osobiście lubię go pić z kawą, a także robię napój : utarty imbir,sok z cytryny , miód i woda -jest wyśmienity.
Nalewka agrestowo-imbirowa jest dobrym środkiem wzmacniającym fizycznie i psychicznie.
Pić oczywiście po jednym łyczku dwa razy dziennie.
A tak po wypiciu nalewki- " A " -dostaje skrzydeł.... :)
Nie polecam jednak pić za dużo..................................
Musi być dobre ale u mnie z agrestem krucho. Może w przyszłym roku...
OdpowiedzUsuńZ agrestu jeszcze nie robiłam - ciekawy przepis w przyszłym roku trzeba zrobić !
OdpowiedzUsuń