sobota, 27 września 2014

ŚLIWKA- na wszelkie sposoby

Śliwka, śliweczka, śliwowica.......- ( najlepsza z czarnym pieprzem ).



Te przeznaczone są na powidła -  są tak smaczne , że nie potrzeba dodawać do nich cukru. 
Dzielę na dwie części : jedną część smażę na powidła , a drugą smażę dłużej , aż staje się bardzo  gęsta .Formuję z nich kuleczki , a później zanurzam w gorzkiej płynnej czekoladzie. Po ostudzeniu każdą kuleczkę zawijam  w folię aluminiowa . Są pysznym dodatkiem do kawy lub innych okazji. 
Są przepyszne :)

Oczywiście nie może zabraknąć zimą równie pysznych suszonych śliwek.



Jesień to też wielka uczta dla motyli.......






Śliwki mają wiele właściwości leczniczych i odżywczych. Są zalecane przy chronicznych zaparciach, podwyższonym poziomie cholesterolu, a także w celu pobudzania wydzielania żółci do jelit.  Zawarte w śliwkach sole potasu i kwasy organiczne są korzystnym uzupełnieniem diety u osób cierpiących na kamicę nerkową, puchlinę wodną, podagrę i reumatyzm. 
Zawierają również przeciwutleniacze - witaminę A i E. 
Jedzmy je na wszelkie możliwe sposoby!!!!!
SMACZNEGO !

1 komentarz:

  1. U Pani jak zawsze pięknie i twórczo !!
    No i zdrowo :)
    Smaka Pani zrobiła tymi śliweczkami w czekoladzie :)
    A motylkowe obrazy piękne.
    Pozdrawiam i oby do zobaczenia wkrótce .
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń