niedziela, 29 września 2013

CZARNY BEZ- nie tylko piękny




...cudowne kolory..
.....przepiękne kształty....

będą inspiracją do kolejnej formy biżuterii-niebawem pokażę
 
Nacieszyłam się kolorem , kształtem i nastrojem
-teraz będę cieszyć się smakiem (mniej) i właściwościami (więcej).
Za pomocą widelca oddzieliłam owoce
Tym razem robię dżem z dodatkiem jabłek- bo w smaku jest lepszy.
Dlaczego warto go stosować?
Owoce bzu zawierają antocyjany, witaminy A, B, B1, B2, C, J, pektyny, garbniki, sole mineralne, olejki eteryczne, żywice, wiele kwasów organicznych, enzymy.
Posiada właściwości napotne, przeciwgorączkowe, czyszczące krew, przeczyszczające, przeciwbólowe, wykrztuśne, przeciwreumatyczne, moczopędne i zapobiegające kruchości naczyń włosowatych- warto więc mieć chociaż trochę na zimę tych owoców. 

Glikozyd sambunigryna występująca w świeżej roślinie  posiada właściwości toksyczne, ale traci te właściwości po wysuszeniu lub zagotowaniu.

2 komentarze:

  1. U mnie bez już prawie obleciał i nawet nalewki nie zdążyłam z owoców zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle tu zdrowo i kolorowo i do polecenia!!!!
    Pozdrawiam w pośpiechu pędząc ku nowemu dniu:)

    OdpowiedzUsuń